Historik

Året var 1947

Idén att bilda ett kvinnligt ordenssällskap föddes och planerades av fyra flickor från Casinoteaterns ensemble. Hos de manliga kollegorna fanns redan Sällskapet Stallbröderna.

4damer
Grundarna – Ann-Marie Ottosson, Iréne Söderblom, Ingrid Björk och Elvy Söderblom

 


2017


70-årsjubileum på Oscarsteatern
“Gala och jubel på Oscars”


2011

30 januari 2011
Stallfågelgala “Ur ett fågelperspektiv”


2007

60-års jubileum – “Från dun till fullfjädrat!”

Den 21 februari 2007 firade vi våra 60 år med en stor show på Intima teatern.
Kvällen bjöd på en musikalisk resa genom sex decennier.
Våra fåglar – allt från nykläckta dunungar till fullfjädrade praktpippin – bjöd på stor artistisk bredd. Från schlager till rock n´roll via opera, blues, swing, musikal och mycket, mycket mer.
Fotograf: Arley Ricciardelli

 


2006

Stallfåglarna i ”cyber space”
2006 läggs Stallfåglarnas första hemsida ut på internet.

 


2005

Modevisning på Blue Moon Bar
Som omväxling satsade vi nu på en stor modevisning på Blue Moon Bar. Våra egna medlemmar visade höstens mode från olika firmor och The Showbird Orchestra spelade. Vivianne ”Kungsfåglen” Franzén arrangerade och presenterade programmet. Återigen en mycket lyckad aktivitet.

 


2004

Ny show
Inspirerade av tidigare framgångar satsar vi på ytterligare en produktion. Denna gång blir det på Wallmans Intiman. Showen får namnet ”Showbirds”. Ytterligare en stor framgång och ett fint tillskott till vår verksamhet. Regi Pernilla “Pärlugglan” Skifs.

 


2002

Stallfåglarna fyllde 55 år – visst ville vi alla fira det!
Våra duktiga artister samlar sig till en ny show på Vasa Teatern. Denna gång är det Pernilla ”Pärlugglan” Skifs som håller i trådarna. Många applåder – stor succé.

 


1999

Oktoberkryssning med Birka Pricess
Ett stort antal Stallfåglar medverkar i två olika shower. En på kvällen och en ny på dagen efter lunch. Många Stallfåglar fanns med bland den ivrigt applåderande publiken. Pernilla “Pärlugglan” Skifs ansvarade för såväl arrangemang som regi.

 


1997

10 år senare var det dags igen – 50 år

Efter vår succé med föreställningen på vår 40-årsdag satsade vi stort. Satte upp en stor show på Intima Teatern i Stockholm. Sålde slut två hela föreställningar!
Kerstin ”Blåhaken” Dahl Gandal stod för all regi och arrangemang av en mycket uppskattad sångkör.
En Jubileumsskrift producerades av Ragnvi “Havssulan” Gylder (text) och Ulla “Albatrossen” Jormin (form).

 


1992

Sollentunamässan
Något helt nytt för oss. Vi fick vara med och arrangera ett stort lotteri, vi fick “Duka Vackra Bord” och svara för underhållning på olika scener under tre dagar. Eva “Bergfinken” Berghagen, Annika “Rostsparven” Mörk och Gun “Myrspoven” Falck höll i alla trådar.

 


1991

På Cirkus
Presidanden, Iréne “Duvan” Söderbloms födelsedag firade på Cirkus med mängder av överraskningar. Teaterdirektör Hasse Wallman, med fru “Ängshöken” Marie, skänkte en teaterpjäs, som Stallfåglarna skulle få spela på Folkan.

Det blev “Bröderna Östermans Huskors” och Ewa “Gransångaren” Roos gjorde stor succé i rollen som Huskorset. Föreställningen gick i ett par säsonger och det blev ett ordentligt klirr i vår kassa.

 


1987

40-årsjubileum
Vi firade stort – med föreställningen ”Jubel i holken” på China teatern i Stockholm. Under Maj-Britt “Rapphönan” Gustafssons kunniga ledarskap jobbade många Stallfåglar ihop i veckor, skapade gemensamt utifrån yrkeskunskap och lusten att sprida glädje tillsammans.
Det blev en hej dundrande föreställning med Lill ”Rödbenan” Lindfors som regissör.

 


1977

”Stallkvitter”
1977 kom något som blev ett utmärkt tillskott till ekonomin och en sorts manifestation av grupptillhörigheten – LP-skivan ”Stallkvitter”.

 


1973

Vi får en egen svensk fana
Den 6 juni 1973 tillhörde vi de utvaldas skara. Då fick vi, av Stiftelsen Svenska Flaggans Dag, en egen fana, som överlämnades av Kung Gustav VI Adolf till Stallfåglarnas delegation Iréne ”Duvan” Söderblom, Meta ”Tranan” Velander-Kjellsson och Ann-Louise ”Sånglärkan” Hansson Glenmark.

 


1972

Sällskapet Stallfåglarnas Stipendiefond bildas


Första stipendiet delades ut år 1977. En annons i Dagens Nyheter resulterade i 32 ansökningar. Hittills har stipendier till ett sammanlagt värde av nästan en halv miljon kronor delats ut.

År 1997 blev Stipendiefonden registrerad som Stiftelse i Stockholm län.


1972

25-årsjubiléet
firade vi, som sig bör, på Grand Hotel – i Vinterträdgården.

Till detta jubileum fick Stallfåglarna ett eget standar. Jane ”Pingvinen” Antoniazzi-Skoog hade använt flera månader att sömma och utforma detta.